Het Haarlemse bedrijf WakaWaka, dat zaklampen en powerbanks maakt die op zonne-energie werken, is zes jaar na de start failliet.
De rechtbank Noord-Holland sprak dinsdag het faillissement uit.
WakaWaka wist de afgelopen jaren geen winst te maken en ging op de fles na een mislukte poging in mei om nieuw kapitaal aan te trekken. Schuldeisers hadden geen geduld meer met het bedrijf.
Het bedrijfsdoel was nobel. WakaWaka wilde mensen in gebieden zonder elektriciteit van licht te voorzien door de verkoop van zaklampen en powerbanks die op zonne-energie werken.
De belofte was dat WakaWaka een zaklamp doneerde aan mensen zonder stroom voor iedere zaklamp die het bedrijf verkocht. Dat was hard nodig, want wereldwijd zijn er meer dan een miljard mensen zonder stroom.
WakaWaka kon als duurzaam en maatschappelijk verantwoord bedrijf op veel publiciteit en sympathie rekenen, maar wist het niet te reden.
Mislukte emissie op mkb-beurs NPEX
Het bedrijf wilde dit voorjaar nog 2,5 miljoen euro ophalen via een uitgifte van 2,5 miljoen euro certificaten van aandelen op mkb-beurs NPEX. De emissie ging niet door.
Directeur Alan van Griethuysen van NPEX meldt aan RTL dat de uitgifte van certificaten via de NPEX is mislukt. "Er was onvoldoende trek van beleggers om die certificaten te kopen. Omdat het bedrijf niet genoeg aandelen kon verkopen, is de uitgifte gestaakt."
Dat was waarschijnlijk de genadeklap voor WakaWaka. Medeoprichter Camille van Gestel bevestigt dat de kapitaalronde is mislukt.
Financiële buffers versterken
Business Insider sprak in april nog met WakaWaka-directeur Robbert Wehrmeijer. Zijn plan was om het geld uit de NPEX-emissie te investeren in voorraden en nieuwe producten.
Ook wilde WakaWaka een groot deel van het geld gebruiken om de financiële buffers te versterken. Want het eigen vermogen van het bedrijf was eind maart 3,7 miljoen euro negatief, zo bleek uit de prospectus. Na de emissie zou dat nog 'maar' 1,2 miljoen euro negatief zijn.
“We willen van een startup naar een scale-up gaan en financieel op eigen benen staan", aldus Wehrmeijer twee maanden geleden. Hij verwachtte de 2,5 miljoen op te kunnen halen.
Als dat niet zou lukken, had WakaWaka een plan B. Wehrmeijer: "Wij gaan bij bedrijven aankloppen. De toekomst van het bedrijf komt dus niet direct in gevaar."
Doorstart voor WakaWaka
Maar deze keer mislukte de emissie van het duurzame bedrijf, dat bij eerdere crowdfundingacties op veel publiciteit en steun kon rekenen. Volgens medeoprichter Van Gestel onderhandelen hij en zijn compagnon Maurits Groen met de curator over een doorstart.
Mocht die er komen, dan zal het geldschieters die de afgelopen jaren onder meer via crowdfundingacties investeerden in WakaWaka waarschijnlijk niet helpen. Zij zijn het grootste deel van het ingelegde of geleende geld kwijt.